Nezaradené

Ako deťom povedať o rozvode- pár užitočných tipov pre rodičov

 

Rozvod rodičov je pre deti záťažou a je náročné im o tom povedať.

Je dôležité, aby ste im to oznámili spôsobom, ktorý zohľadňuje ich vek a emocionálnu zrelosť. čím je dieťa menšie, tým konkrétnejšie je potrebné hovoriť.

Tu je niekoľko tipov, ako povedať deťom o rozvode:

  • Dajte im čas na spracovanie informácií. Nečakajte, že okamžite pochopia a príjmu rozvod. Povedzte im, čo sa bude diať a dajte im priestor na otázky a obavy.
  • Zostaňte pokojní a empatickí. Deti sa môžu cítiť zmätene a zranene, takže je dôležité, aby ste boli pre nich oporou a zároveň im vysvetlili, prečo sa rozvádzate – samozrejme s ohľadom na ich vek.
  • Vysvetlite im, že rozvod nie je ich chyba. Deti často si myslia, že sú za rozvod zodpovedné, takže je dôležité, aby ste im vysvetlili, že to nie je pravda.
  • Zdôraznite im, že stále ich budete milovať. Aj keď sa rozvádzate, vaše city k nim nezmiznú. Uistite ich, že sa obaja budete stále zúčastňovať ich života a podporovať ich.
  • Zabezpečte im stabilné prostredie. Rozvod môže byť pre deti šokom a môže ovplyvniť ich každodenný život. Starajte sa o to, aby mali stále istotu a pocit bezpečia vo svojom domove.
  • Dajte im priestor na vyjadrenie svojich pocitov. Deti potrebujú vedieť, že ich city a obavy sú vážne a že im môžu dôverovať. Nebráňte im, aby o svojich pocitoch hovorili a podporujte ich, aby sa o nich otvorene rozprávali.

Takisto je dôležité, aby ste im zabezpečili stabilné prostredie a podporu počas tohto ťažkého obdobia. Vždy je dobré sa poradiť s odborníkom, ak máte obavy ohľadom toho, ako najlepšie povedať deťom o rozvode a ako im byť nápomocný zvládnuť tento životný zvrat.