Nezaradené

Zimné blues, alebo čo robiť ak nás počas zimných dní trápi zlá nálada?!  

Toto obdobie je náročné na našu psychiku práve preto, lebo náš organizmus reaguje na nedostatok slnečného žiarenia. Aj po Novom roku sa stále skoro stmieva a všetci premýšľame nad tým, čo si na nás prichystal rok, ktorý je práve pred nami. Podľa výskumov nám dáva mesiac január zabrať najviac spomedzi zimných mesiacov…obdobie vianočných sviatkov, na ktoré sa každý rok tešíme je za nami. A v neposlednom rade sú tu prítomné naše obavy z toho, ako naplníme predsavzatia, ktoré sme si poniektorí dali… Tieto pocity sú oprávnené a legitímne. Nie je potrebné sa ich báť, no ani im prepadať viac, než je to potrebné.

Preto som sa rozhodla priniesť vám zopár tipov, ako si  udržať pohodovú náladu aj počas tohto obdobia!

Počas kratších a tmavších zimných dní sa častokrát cítime unavení, bez nálady a nie sme vo svojej koži. Občas to prerastie až do stavu, keď naše nálady ovplyvňujú naše každodenné fungovanie.

Možno príznaky sezónnej melancholickej nálady pozorujete aj vy v tomto období. Zvyčajne štartujú na jeseň alebo v zime a zlepšujú sa na jar. Ich povaha a závažnosť sa u jednotlivých ľudí líšia. Niektorí sú podráždení, iní trpia ťaživými pocitmi, ktoré ovplyvňujú ich každodenný život.

Medzi bežné príznaky patrí:

  • pretrvávajúca zlá nálada
  • strata radosti alebo záujmu o bežné, každodenné aktivity
  • pocit podráždenia
  • pocity zúfalstva, viny a menejcennosti
  • nízke sebavedomie
  • plačlivosť
  • pocit stresu alebo úzkosti

Čo môžeme urobiť, aby sme sa stavom úzkosti vyhli?

 Prevencia je jednou z účinných foriem.

Snažte sa si svoje pracovné miesto doma, alebo v kancelárii usporiadať tak, aby v ňom bolo čo najviac svetla. Ideálne je venovať sa pracovným, alebo školským povinnostiam v blízkosti okna. Nezabúdajte tráviť pravidelne čas na čerstvom vzduchu, aj keď práve nie je vonku ideálne počasie na prechádzku. Pobytom na čerstvom vzduchu si taktiež zlepšujeme svoju obranyschopnosť organizmu.

Tiež si treba dávať pozor na stravu – chlad často spôsobuje túžbu po sacharidoch, ktoré ľudia vyhľadávajú v sladkostiach, cestovinách či pečive. Tie pritom náladu len zhoršia, spôsobia nával energie a následne veľkú únavu.

Riešením je ovocie a zelenina obsahujúce vitamíny a ďalšie živiny, ktoré vás zasýtia zdravým spôsobom.

 Naučte sa niečo nové

Už dlho ste sa chceli naučiť nový jazyk? Práve zimné mesiace by vás v tom mohli nakopnúť. Ani sa nenazdáte a bude tu leto a s ním aj čas dovolenky. Rovnako sa môžete pustiť aj do niečoho, čo vám ani nenapadlo skúsiť. Na internete nájdete množstvo tipov na nezvyčajné kurzy, ktoré vás za pár dní naučia niečo, nad čím set doposiaľ ani nerozmýšľali.

 Pustite sa do toho, čo ste dlho odkladali

Už dlho si hovoríte, že by ste mali niečo dokončiť alebo konečne začať? Máte voľný čas a von sa vám nechce? Tak sa do toho konečne pustite. Pretrieďte si skriňu, zbavte sa starých kúskov a pripravte sa na jar. Poupratujte staré šuflíky a objavte skryté poklady. Nech to znie akokoľvek nezaujímavo, pri týchto aktivitách zabudnete na akékoľvek zlé myšlienky a výsledný efekt bude určite stáť za to.

 

Mgr. Daniela Rozkošová, psychologička