Nezaradené

Ako si vybrať vhodnú vysokú školu.

                                                      

Vysokoškolský diplom je pri hľadaní zamestnania stále veľkou výhodou, avšak ,,akýkoľvek´´ titul už začína byť v dnešnej dobe ,,zbytočný´´. Správny výber vysokej školy je vec neľahká, vyžaduje si svoj čas a určite neodporúčame rozhodovať sa na poslednú chvíľu. To, akú vysokú školu sa rozhodnete navštevovať, do značnej mieri ovplyvní  Vaše smerovanie do budúcnosti. Prinášame Vám pár tipov ako na to.

  Mám šancu dostať sa na vysokú školu?

Pokúste sa reálne zhodnotiť svoje možnosti a na základe nich posielajte prihlášky na ďalší stupeň štúdia. Ak sa neviete rozhodnúť, alebo váhate nad tým, či je vysoká škola to pravé pre Vás, neváhajte nás kontaktovať . Diagnostikou profesijnej orientácie Vám poradíme, čo by pre Vás bolo vhodné, prípadne sa pokúsime nájsť  alternatívy. Školy každý rok uverejňujú, aké sú šance a kritéria prijatia. Čím prestížnejši odbor je, tým menej uchádzačov dostane šancu, ale netreba zabúdať na to, že základom úspechu je ísť si za svojím snom. Na vysokú školu sa  však dá dostať aj bez stresu, veľa vysokých škôl už od prijímacích pohovorov upustilo z dôvodu konkurenčného boja o študentov.

 

Štúdium ťa musí baviť!

Vhodné je vytipovať si v škole predmety, v ktorých si dobrý a bavia ťa. Každá vysoká škola organizuje dni otvorených dverí, kde predstaví svoje učebné odbory a ich zameranie. Môžete vidieť učebne, samotné vybavenie školy a dokonca sa môžete o možnom štúdiu porozprávať s pedagógmi či študentmi. Využite túto možnosť, stojí to za to!

 

 Hľadaj uplatnenie !

Pred podaním prihlášky je dobré zistiť si, akú máte možnosť uplatnenia s nadobudnutým titulom. V dnešnej dobe je trh práce doslova presýtený niektorými profesiami. Preto, už keď ste vynaložili toľko úsilia a potu počas celého štúdia, overte si možnosť uplatnenia študíjneho odboru. K dispozícii je veľa stránok na internete (uplatnenie.sk), ktoré vám ukážu aké sú možnosti Vášho budúceho zamestnania.

 

Mgr. Daniela Rozkošová

psychológ

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *