Nezaradené

Rituál na dobrú noc – spánok, na ktorý sa dieťa teší

Nikto nevyvracia fakt, že rutina je pre  spánok detí prínosná. Rutinné aktivity  prinášajú do života detí poriadok, stabilitu a takisto pocit zmyslu daného dňa. Čo sa týka spania, rutina tak pomôže dieťaťu sa upokojiť a navodiť uvoľnený stav. Je však možné urobiť ešte viac – rituál, ktorý je presne ušitý na mieru dieťaťa a tak mu postupne umožní sa upokojiť aj samému a zaspať. Je to však proces.

 

Rutina je založená skôr na čase, kedy sa aktivita vykonáva, rituál je skôr o aktivite samotnej. Rituál vytvára akoby vstup do špeciálneho času a priestoru.

Vyžaduje si prístup z DVOCH strán:

  1. pripraviť prostredie na spanie

a

  1. pripraviť dieťa

 

Pripravenie prostredia dáva už dieťaťu tušiť, že sa blíži čas spánku. Stlmia sa svetlá, televízia sa vypne, pripraví sa rozprávková kniha. Mackovia , deka a ostatné plyšáky sa uložia do postele a  čakajú na príchod dieťaťa. Do vzduchu sa môže rozprášiť jemná levanduľová vôňa. Niekedy pomáha aj upokojujúci zvuk a preto sa nebráňte zapnúť dieťaťu aj rozprávku, najlepšie nejakú upokojujúcu, obľúbenú, dokonca pomáha aj vždy tú istú po nejaký čas. Pomôže to k navodeniu bezpečia, stability a psychologicky aj podmieneného reflexu na dané podnety. Skúste byť kreatívny a vytvorte pre svoje dieťa rituál na mieru. Použite zmysly – sluch, čuch, hmat, zrak.  Mnohé deti, ak už počujú, že majú ísť spať sa znepokoja, majú už vytvorený takzvaný negatívny podmienený reflex na spanie. Skúste sa ich opýtať, čo by potrebovali k tomu, aby sa na spanie začali tešiť. Aj tieto nápady zakomponujte do rituálu spánku. Dieťa sa bude cítiť dôležité, že aj jeho názory sú brané vážne.  Niektoré deti majú veľmi radi fyzický kontakt, pomôže krátka masáž nôh. Ak máte dieťa, ktoré fyzický kontakt nevyhľadáva, taká masáž by ho mohla len zbytočne rozrušiť. Vždy vychádzajte z potrieb  svojho jedinečného dieťaťa.

Takisto sa už počas dňa tak trochu porozprávajte o tom, aké je spanie dôležité, povedzte dieťaťu aké má výhody sa dobre vyspať, ako sa bude cítiť ak sa dobre vyspí a tak mimochodom aj to, že sa na spanie tešíte. Pocity sú „nákazlivé“ a tak nepriamo sa aj dieťa začne tešiť na svoj večerný rituál tiež. Pamätajte je to proces, chvíľu to bude trvať… Pomáha sa pred spánkom chvíľu porozprávať o tom aký malo dieťa deň, čo dobré sa mu podarilo, dôležité je ostať v pozitívnom móde, povzbudení. Je to akoby emocionálna výživa pre detskú dušu, ktorá do rituálu  spánku tiež patrí. Kto chce pridá aj krátku modlitbu na dobrú noc. Deti majú končiť svoj deň, s tým, že sa cítia dobre, sebavedomo, uvoľnene, bezpečne a tešia sa na zajtrajšok.

Tieto odporúčania platia aj  pre dospelých, ísť spať upokojený s dobrým pocitom a dôverou, že je o nás postarané.